top of page

Päivä kerrallaan

[Tämä ohjenuora ensimmäisestä ryypystä pidättäytymiseen on esiintynyt raittiusliikkeessä jo 1800 -luvun alkupuolella ja oli merkittävässä asemassa Washington -liikkeen teksteissä 1800 -luvun puolivälissä. Tämä kuvaus päivä kerrallaan -periaatteesta, on peräisin kirjasesta "A Manual for Alcoholics Anonymous" joka julkaistiin v. 1939 tai 1940, AA:n ensimmäisinä toimintavuosina. ]

"Yksi helpoimmista ja käytännöllisimmistä tavoista pysyä raittiina on Päivä kerrallaan periaate. Unohda eilinen. Älä kanna huolta huomisesta. Voit elää vain päivän kerrallaan ja kun teet siinä hyvää työtä, tulet onnistumaan.

 

Olet vain yhden ryypyn päässä ongelmista. Olitpa ollut raittiina päivän, kuukauden, vuoden tai vuosikymmenen, ainoastaan yksi ryyppy erottaa sinut yhdestä tai useammasta ryyppyputkesta. Ensimmäinen ryyppy saa sinut humaltumaan, ei toinen, ei viides eikä kymmenes.

 

Tiedät että on täysin mahdollista pysyä selvänä 24 tuntia. Olet tehnyt sen useasti. Pysy siis raittiina päivä kerrallaan. Kun heräät aamulla, tee päätös että et ota ryyppyä koko päivänä. Mene illalla nukkumaan tyytyväisenä päivän raittiudesta. Toista tämä rutiini seuraavana päivänä. Ja sitä seuraavana. Ennen kuin huomaatkaan, olet ollut raittiina viikon, kuukauden, vuoden. Ja silti olet ollut raittiina vain päivän kerrallaan." 

bottom of page